Measurement the Competitiveness of Cocoa Farmers in Santander, Colombia

Authors

  • Diana Oliveros Docente Investigadora Universidad Autónoma de Bucaramanga- Colombia.

DOI:

https://doi.org/10.15332/rl.v0i5.832

Keywords:

Competitiveness, Productivity, Cocoa farmers

Abstract

This paper assesses the competitiveness of cocoa farmers in Santander Colombia, using Porter’s five forces model; for this purpose, the producers of the region of San Vicente del Carmen Chucurí and Chucurí (Santander, Colombia) were studied. The results show that the production of cocoa beans in recent years has become an unattractive investment for the productive activity because the large profit margins are running for the processors of the production chain. Moreover the cocoa farmers in the region face a major financial crisis due to the lack of productivity and competitiveness in the production of cocoa beans.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Diana Oliveros, Docente Investigadora Universidad Autónoma de Bucaramanga- Colombia.

Doctora en Sistemas Flexibles de Dirección de Empresas, Universidad Pública de Navarra

References

Asamoah, D., y Annan, J. (2012). Analysis of Ghana’s cocoa value chain towards services and standards for sta keholders. International Journal of Services and Standards, 8(2), 116-132.

Bueno, T. (2004). Diagnóstico de la cadena productiva del cacao-chocolate en el departamento de Arauca [Cd Room].

Castellanos, Ó. F., Torres, L. M., Fonseca, S. L., Montañez, V. M., y Sánchez, A. (2007). Agenda prospectiva de investigación y desarrollo tecnológico para la cadena productiva de cacao-chocolate en Colombia. Proyecto Transición de la Agricultura. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural y Biogestión, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá

CORPOICA Y FEDERACIÓN NACIONAL DE CACAOTEROS (2009) Caracterización y zonificación de áreas potenciales para el cultivo del cacao en Colombia. Dirección de cadenas productivas. Cadena Cacao –Chocolate. 36 p.

Espinal, C., Martinez, H., y Beltrán, L. (2005). La industria de chocolates en Colombia. Documento de trabajo Retrieved 76, Disponible en: www.agrocadenas.gov.co/documentos/anuario2005/Capitulo3_Chocolates.pdf

FAO. (2004). Perspectivas a plazo medio de los productos básicos agrícolas. FAO Commodities and Trade Technical Paper, 192 pp

Gamboa, C., Zuluaga, S., y Rubiano, E. (2007). Características y funcionamiento del mercado de cacao y sus derivados en colombia. Proyecto de investigación para la Compañía Nacional de Chocolates S.A. FEDESARROLLO

González, V. (2005). Cacao en Mexico: Competitividad y medio ambiente con alianzas INIFAP e IPRC para USAID. México. Informe técnico Publicaciones USAID

ICCO. (2007). Junta Consultiva Sobre la Economía Cacaotera Mundial. Economía Cacaotera Sostenible: Un enfoque amplio y participativo. ICCO: International Cocoa Organization. Disponible en http://www.icco.org/about-us/icco-news.html Consultado el 12-10-2011

ICCO. (2012). The world cocoa economy: past and present international cocoa organization. EX/146/7. London UK. Disponible en: http://www.icco.org/aboutus/international-cocoa-agreements/cat_view/30-related-documents/45-statisticsother-statistics.html

INFOCOMM. (2007). Información de mercado sobre productos básicos. Cacao. Disponible en: http://www.unctad.org/infocomm/espagnol/cacao/cadena.htm Consultado el 12-12-2012

Martínez, H. J., Espinal G., C. F., y Ortiz Hermida, L. (2005). La cadena del cacao en Colombia: una mirada global de su estructura y dinámica 1991-2005 (Vol. Documento de trabajo 58): Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural - MINAGRICULTURA.

Mojica, A y Paredes, J (2006). Caracteristicas del cultivo de cacao en Santander. Banco de la Republica de Colombia.

Ofori-Bah, A., y Asafu-Adjaye, J. (2011). Scope economies and technical efficiency of cocoa agroforesty systems in Ghana. Ecological Economics, 70(8), 1508-1518.

Porter, M. (2008). Las cinco fuerzas competitivas que le dan forma a la estrategia. Harvard Business Review, 86(1), 58-77.

ProExport. (2012). Cacao Colombiano fino y de aroma. Consultado en junio 3 de 2013. Diponible en: http://www.inviertaencolombia.com.co/images/Perfil%20Cacao%202012.pdf

Published

2013-01-01

How to Cite

Oliveros, D. (2013). Measurement the Competitiveness of Cocoa Farmers in Santander, Colombia. Lebret, (5), 243–267. https://doi.org/10.15332/rl.v0i5.832

Issue

Section

Articles